Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va putea ajusta prețurile reglementate de furnizare a energiei electrice în regim de urgență. Decizia în acest sens a fost anunțată de Comisia pentru Situații Excepționale, citată de IPN.
Schimbarea tarifului va fi efectuată în cazul modificării prețurilor de procurare a energiei electrice, fluctuației cursului de schimb al valutei naționale și adoptării actelor normative ce au impact asupra costurilor de furnizare. Aceștia sunt factorii obiectivi care vor putea genera necesitatea majorării/micșorării venitului reglementat al furnizorilor cu mai mult cu 1%.
Ultima majorare a tarifului la energia electrică a fost aprobată la începutul lunii noiembrie. În prezent, consumatorii casnici din centrul și sudul țării, deserviți de Premier Energy, achită pentru energia electrică 4,77 lei/kWh, iar consumatorii din nordul țării, deserviți de societatea Furnizarea Energiei Electrice Nord – 4,81 lei/kWh.
În cadrul unei emisiuni, Natalia Gavrilița nu a exclus că tariful va crește din nou, însă a precizat că acesta nu va fi mai mare de 10 lei/kWh.
De menționat că, înainte de războiul declanșat de Rusia în țara vecină, malul drept al Nistrului achiziționa 70% din volumul necesar de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, iar 30% – din Ucraina. Problema insuficienței de energie electrică în Republica Moldova a aapărut după ce Rusia a bombardat obiective de infrastructură energetică din Ucraina. Din 11 octombrie, Kievul a sistat exportul din cauza deficitului pentru propria țară. În același timp, contrar contractului cu partea moldovenească, Gazprom a redus semnificativ furnizarea de gaz pentru Republica Moldova, dând vina pe operatorul ucrainean de transport.
De cealaltă parte, „Sistemul de transport al gazelor din Ucraina” (GTSU) a negat informațiile despre lipsa posibilităţilor sale de a crește volumul tranzitului de gaze către Moldova.
Din 1 noiembrie, Moldova cumpără energie electrică la bursa din România la un preț mai mare.