Prototipul Vestas V236, o turbină eoliană de 15 MW, a fost instalat recent la centrul de testare Østerild National pentru turbine eoliene mari din Iutlanda de Vest, Danemarca, și s-a rotit pentru a produce primul său kWh de putere. Aceasta este în prezent cea mai puternică turbină eoliană din lume.

Pe măsură ce lumea caută să se îndepărteze de combustibilii fosili și să se îndrepte către energiile regenerabile, turbinele eoliene devin rapid o alegere populară pentru multe țări. Avantajele alegerii energiei din vânt față de cea solară sunt multiple, deoarece parcurile eoliene pot fi înființate fără a sacrifica terenul disponibil pentru agricultură și, în plus, pot funcția fără oprire.

În țările care au o masă de teren limitată, dar ape teritoriale extinse, turbinele eoliene pot folosi vântul marin, iar tehnologiile precum parcurile eoliene plutitoare vin și ele în ajutor. La rândul lor, producătorii caută să construiască turbine eoliene mai mari, care să poată capta mai mult vânt, și să reducă numărul de instalații necesare pentru un parc eolian de o anumită capacitate.

Compania Vestas Wind Systems, cu sediul în Danemarca, este în domeniul energiei eoliene de mai bine de jumătate de secol. În calitate de furnizor de turbine eoliene în 88 de țări și cu capacități instalate de peste 160 GW, Vestas deschide acum calea spre realizarea următoarei generații de turbine eoliene cu eficiență mai mare în generarea de energie, scrie Interesting Engineering, citat de Descoperă.

Anunțată în februarie 2021, cea mai puternică turbină eoliană din lume este o turbină de 15 MW cu o suprafață de captare a vântului care depășește 43.743 de metri pătrați. Diametrul rotorului turbinei este de 236 de metri, iar ansamblul turbinei se ridică la 280 de metri deasupra solului.

Paletele turbinei lungi de 115,5 m au fost fabricate la fabrica de pale Vestas din Nakskov, Danemarca, iar o singură turbină este capabilă să furnizeze 80 GWh de energie în fiecare an. Această cantitate este suficientă pentru a alimenta 20.000 de gospodării europene și pentru a preveni eliberarea în atmosferă a 38.000 de tone de dioxid de carbon în fiecare an, se arată într-un comunicat de presă al companiei.

Energia eoliană este tot mai căutată

Turbina V236 va fi acum supusă unor teste și verificări ample înainte de a fi certificată astfel încât compania să poată începe producția de serie.

Având în vedere avantajele turbinelor eoliene mari, nu este surprinzător să vedem mulți alți producători concurând pentru primul loc în acest segment. În aprilie 2022, un alt producător de turbine eoliene, Siemens Gamesa, construia o turbină cu pale lungi de 115 m, în timp ce, la sfârșitul anului, China a anunțat că a construit o turbină eoliană de 16 MW.