Sursa de bază în structura procurărilor de energie electrică pe piaţa angro a Republicii Moldova o constituie Centrala Termoelectrică Moldovenească (Moldgres), care în trimestrul II al acestui an a avut o pondere de circa 81,7%, arată date ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Comparativ cu aceeaşi perioadă din anul trecut, cota Moldgres este în creştere cu 8,5 puncte procentuale, iar faţă de primul trimestru din 2023 – cu 20,75 puncte procentuale, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Sursele locale de generare au asigurat circa 16,1% din necesarul de energie electrică pentru trimestrul II al acestui an, iar alte 2,1% au fost procurate de pe piața din România.

Potrivit ANRE, ponderea energiei regenerabile în structura procurărilor este în continuă creștere, atingând în trimestrul II o cotă de 8,1% din total, faţă de 6,5% în primul trimestru, ajungând astfel la nivelul producţiei CET-urilor.

Ponderea cea mai mare din structura energiei electrice produse din surse regenerabile o are energia eoliană, cu o cotă de 44% – 37 de milioane kWh, după care urmează energia hidro (Centrala de la Costeşti), cu o pondere de 31% – 26,7 milioane kWh, energia solară, cu o pondere de 22% – 19,2 milioane kWh și biogazul cu o pondere de circa 3% – 2,7 milioane kWh.

Datele ANRE relevă că în trimestrul II din 2023 s-a înregistrat o scădere cu circa 5% a consumului de energie electrică, în special în sectorul casnic.

“Scăderea este determinată de creșterea numărului de beneficiari ai mecanismului contorizare netă, care permite consumatorilor finali să-și asigure o parte din energia electrică produsă prin utilizarea surselor regenerabile de energie”, explică ANRE.

Pe de altă parte a crescut semnificativ – de circa 6,55 ori – exportul de curent electric: de la 17,4 milioane kWh în primul trimestru, la 114 milioane kWh în trimestrul doi al acestui an.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *