Din 4 iunie, compania Energoatom, cel mai mare producător de energie electrică din Ucraina, va furniza energie electrică Republicii Moldova. Pentru început, compania va livra 85,2 mii de MW/h la un preț de 77 de dolari pentru un MW/h.

„Energoatom are un mare potențial de a crește producția de energie electrică, astfel că exportul către R. Moldova, iar mai târziu către țările UE, este o direcție extrem de promițătoare a activităților comerciale ale companiei. Exportul de energie electrică ucraineană va permite R. Moldova să diversifice furnizarea de energie electrică și să-și consolideze securitatea energetică”, potrivit unui comunicat al companiei.

Reamintim că pe 31 mai, viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a anunțat că Energocom a prelungit contractul pentru încă o lună la prețul de 59,90 de dolari pentru MW/h pentru energie electrică cu MGRES.

Tot atunci Spînu a anunțat că Energocom va semna un contract de livrare a 30% de energie în bază cu Energoatom. Prețul mediu ponderat al energiei electrice pentru luna iunie va fi de aproximativ 65.03 de dolari pentru un MW/h.

În luna martie, Republica Molsova și Ucraina au finalizat procesul de sincronizare la rețeaua energetică europeană ENTSO-E. Potrivit comisarului European pentru Energie, Kadri Simson, sincronizarea va ajuta cele două țări să-și mențină sistemul electric stabil.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a scris într-o postare pe canalul său de Telegram că sincronizarea Republicii Moldova la rețeaua energetică europeană este un pas mare pentru securitatea energetică a țării.

 

Source