Energia electrică s-ar putea scumpi din nou. Declarația a fost făcută de prim-ministra Natalia Gavrilița în cadrul unei „Ediții Speciale” de la postul public de radio. Șefa Executivului a dat asigurări că tariful pentru energia electrică „nu va depăși suma de 10 lei/KWh”.

„În cazul energiei electrice scenariul sumbru ar fi un preț pe care oamenii noștri nu și-l pot permite. Din februarie anul acesta de când am parte a rețelei de transportare  a energiei electrice numai avem neapărat problema accesării pentru că acum avem contracte de urgență, există acest mecanism de solidaritate dar prețul este foarte scump. Avem diverse scenarii trebuie să spun că este un preț prea mare 10 lei, scenariile noastre arată un preț puțin mai scăzut, nu vreau să speculez cât ar putea să ajungă prețul pentru că Guvernul muncește zi de zi ca să găsească contracte avantajoase.(…) La moment cumpărăm o cantitate de energie electrică din România de pe piața de energie electrică, cred că putem achiziționa contracte bilaterale la un preț mult mai avantajos”, a afirmat premierul. 

În context, prim-ministra a declarat că în cazul în care prețul energiei electrice este mai mare, nu este exclus faptul că ar putea exista unele deconectări pe anumite ore. 

„În primul rând, îndemnăm toată lumea să economisească. Noi am văzut în mod real o economisire, de exemplu doar în Casa Guvernului economisirea a fost de 30 %. (…) Evident că trebuie să analizăm ce se întâmplă în aceste zile, dacă putem obține contracte la preț mai avantajos, fie cu Centrala de Cuciurgan, fie la nivel bilateral cu producători din România. Trebuie să vedem analiza pe care o face acum Ministerul Muncii și Protecției Sociale referitor la vulnerabilitatea energetică a familiilor și să luam anumite decizii. Vom încerca să nu recurgem la deconectări în evantai sau deconectări pe anumite ore, dar mai degrabă să încercăm să obținem deconectarea voluntară, de exemplu a anumitor industrii sau să încercăm să găsim metode alternative de lucru. Nu pot elimina posibilitatea unor deconectări”, a precizat Natalia Gavrilița.

Mai mult, șefa Guvernului nu a exclus faptul că elevii și studenții ar putea trece la învățământul online. „La cel mai sumbru scenariu există posibilitatea de a examina această opțiune, dar noi nu vrem să ajungem la învățământul online. Facem tot posibilul ca să nu ajungem”, a adăugat prim-ministra. 

TV8 reamintește că energia electrică s-a scumpit din nou. Astfel, cei din centrul şi sudul ţării, deserviţi de Premier Energy, vor plăti 4,77 lei/kWh, iar cei din nordul ţării, deserviţi de societatea Furnizarea Energiei Electrice Nord – 4,81 lei/kWh. Tarifele majorate acum două zile de ANRE au fost publicate în ediţia Monitorului Oficial din 4 noiembrie.  

Aceasta este a patra ajustare a preţurilor la energia electrică din acest an. Ultima scumpire a avut loc acum trei săptămâni. Atunci, pentru consumatorii casnici ai Premier Energy a fost aprobată o scumpire de 51 de bani, iar pentru cei ai companiei Furnizarea Energiei Electrice Nord – o majorare de 35 de bani/kWh.