În cadrul unei ședințe, din data de 12 octombrie, ANRE a decis majorarea tarifului la energia electrică. Pentru Premier Energy, tariful crescut de la 2,64 lei pe kWh până la 3,15 lei pe kWh, scrie Newsmaker.MD.

Astfel, s-a scumpit curentul cu 51 de bani per kWh la Premier Energy. Anterior, furnizorul de energie electrică a solicitat un tarif în mărime de 3 lei și 24 de bani pentru un kWh, fără TVA.

De asemenea a fost examinat și proiectul prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice de către S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord” pentru anul 2022. Prin urmare, documentul a fost aprobat, iar tariful a crescut de la 2,86 lei pe kWh până la 3,21 lei pe kWh, deși compania a cerut – 3 lei și 76 de bani pentru un kWh, fără TVA.

Noile prețuri reglementate vor fi aplicate din data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Ultima dată, ANRE a aprobat majorarea tarifelor pentru energie electrică în iunie 2022.

Amintim că Ucraina a oprit din 11 octombrie exportul de energie electrică, inclusiv către Moldova, din cauza bombardamentelor rusești din 10 octombrie. În acest context, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a anunțat că țara noastră va primi integral energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan (MGRES).

Totodată, oficialul a îndemnat cetățenii să economisească energia electrică, în mod special, între orele 07:00 – 10:00 și 18:00 – 23:00. Spînu a explicat că acest lucru ne va permite să avem energie electrică „fără a fi nevoiți să intervenim în activitățile zilnice”.