În Republica Moldova se scumpește din nou energia electrică.

Consumatorii Premier Energy vor achita 4,77 lei KW/h în loc de 3,15 lei/kWh, după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat noile tarife.

Totodată, pentru consumatorii din regiunea de nord a Republicii Moldova (Energie Electrică Nord), tariful va fi de 4.81 lei/kWh (creștere de la 3.21).

Ultima dată, tarifele la energie electrică au fost modificate la 12 octombrie curent, și atunci având loc o scumpire.

Motivele scumpirilor

Potrivit ANRE; principalele motive care au generat ajustarea în regim de urgență a prețurilor pentru energia electrică furnizată consumatorilor au fost următoarele:

– Întreruperea contractelor de procurare a energiei electrice din Ucraina urmare a bombardării de către Federația Rusă din luna octombrie până în prezent și distrugerii în proporție de 50% a infrastructurii energetice ucrainene;

– Refuzul Centralei electrice din Dnestrovsc (MGRES) să extindă contractul de furnizare a energiei electrice pentru Republica Moldova și stoparea totală a livrărilor începând cu 01.11.2022;

– Reorientarea procurării volumelor de circa 80% din energia electrică necesară, de pe piața europeană;

– Majorarea semnificativă a prețului energiei electrice procurate din spațiul european, care influențează direct prețul mediu calculat. Astfel, prețul mediu de procurare a energiei electrice de import pentru 10 luni ale anului curent a fost de aproximativ 62 $/MWh, iar conform ultimelor contracte încheiate de furnizori prețul energiei electrice achiziționate din import constituie circa 177 $/MWh.

Totodată, din cauza deficitului atestat în orele de vârf ale consumului, operatorul sistemului de transport Î.S. „Moldelectrica” a recurs la contractul de avarie semnat cu operatorul sistemului de transport din România – „TRANSELECTRICA” S.A. Costul energiei achiziționate prin acest contract variază între 190 și 348.

Noile prețuri reglementate vor fi aplicate din 4 noiembrie 2022, data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.