Clienţii MAIB pot solicita finanţare pentru afacerile verzi 
 

Clienţii Moldova Agroindbank, persoane juridice şi fizice, pot solicita finanţare pentru investiţii în economia verde, în cadrul Facilităţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) de Finanţare a Economiei Verzi (GEFF).

Creditele au devenit disponibile după ce GEFF a fost lansat oficial la sfârşitul săptămânii trecute. MAIB este prima bancă din Republica Moldova care a obţinut acces la acest tip de finanţare destinat investiţiilor verzi. 
 

Împrumuturile pot fi solicitate atât de mediul de afaceri, inclusiv IMM-uri, cât şi de persoanele fizice, iar scopul acestora este de a sprijini investiţiile în eficienţa energetică, energia regenerabilă şi soluţii de economisire a apei.
 
Solicitanţii de credite pot obţine:
 
• Până la 300 de mii euro pentru investiţii preaprobate;
• Până la 5 milioane de euro persoanelor juridice pentru investiţii evaluate şi aprobate de către echipa de consultanţi (persoanelor fizice până la 500 mii de euro); 
• Pe un termen de până la 4 ani (în unele cazuri individual stabilite cu banca);
• Perioada de graţie – 12 luni;
• Împrumuturile se acordă în valută naţională, euro sau dolari. 
Beneficiarii de finanţare pot utiliza banii pentru investiţii în tehnologiile şi serviciile de atenuare şi adaptare a schimbărilor climatice, precum:
 
1. izolaţia termică a clădirilor, geamurile eficiente din punct de vedere energetic; 
2. iluminatul cu LED-uri; 
3. sisteme de generare şi stocare a energiei fotovoltaice;
4. vehicule electrice;
5. linii de irigare prin picurare; 
6. utilaje agricole de conservare; 
7. echipamente de recoltare a apei de ploaie.
 
Programul mai prevede consultanţă gratuită, iar un expert tehnic va ajuta clienţii MAIB să investească în tehnologii performante, eficiente energetic.  
 
Totodată, IMM-urile şi corporaţiile vor fi ajutate să-şi consolideze capacităţile, astfel încât să devină mai competitivi, iar gospodăriile casnice vor fi susţinute în vederea reducerii cheltuielilor pentru utilizarea resurselor energetice.
Pentru mai multe detalii accesează pagina băncii sau solicită oferta online.
 
Împreună construim un viitor mai verde şi sustenabil!