Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, anunță că Republica Moldova este asigurată din punct de vedere energetic. Astăzi, Moldelectrica a semnat un acord cu Transelectrica România pentru livrare de urgență a energiei electrice în caz de necesitate. Totodată, ministrul anunță că nu a fost stabilit încă un preț de achiziție pentru energia electrică din România, dar cu siguranță acesta va fi unul mai mare.

 „Prețurile din România evident că sunt mai mari. Contractul este unul de avarie și el se activează și prețul se stabilește în momentul în care va fi simțită nevoia. Prețul deocamdată nu este stabilit, el se va stabili atunci când va fi nevoie. Oricum vorbim de prețuri cu mult mai ridicate decât este cel din Ucraina, dar pentru noi ca guvern este important ca în primul rând să avem electricitate, gaze, produse petroliere. Înțelegem că am putea avea câteva zile până se rezolvă situația, un preț mai mare, dar în același timp riscurile de a fi deconectați sunt mult mai mari decât acest preț, a declarat Andrei Spînu.

Amintim că  Guvernul a aprobat în ședința de joi, 29 septembrie, proiectul hotărârii cu privire la crearea și menținerea stocurilor de securitate de gaze naturale „în scopul asigurării unor soluții de rezervă privind aprovizionarea cu gaze naturale a R. Moldova în situație de urgență”.Potrivit Guvernului, în conformitate cu dispozițiile anterioare ale CSE, S.A. „Energocom” a achiziționat până acum gaze naturale în volum de 39,5 mil m3.