Potrivit Ministerului în domeniul energiei regretabile, în 2023 este planificată lansarea primelor licitații pentru capacități mari de energie regretabilă, cu o capacitate totală de 60 MW fotovoltaice și 105 MW eoliene.
Ministrul a spus că este vorba despre implementarea unor proiecte finanțate din surse private. ”Proiecte de investiții din fonduri private. Statul doar vine cu mecanismele de suport și garantează achiziționarea acestei energii pe o anumită perioadă, cu un preț fix cu care participă, de fapt, ofertantul la această licitație. Cel cu prețul cel mai bun ia statutul de producător eligibil, care îi permite ca timp de 15 ani să dea energie electrică în rețea cu un preț prestabilit”, a declarat Victor Parlicov.
Autoritățile au declarat că vor să ajungă, până în anul 2030, la o cotă de 30% a energiei regenerabile. Este vorba de energia produsă de eoliene, fotovoltaice și biomasă, care per total ar cumula 1,1 milioane MWh, potrivit unui proiect de lege care urmează să fie aprobat în ședința Guvernului.