Comunitățile rurale, producătorii agricoli și crescătorii de animale vor putea diminua cheltuielile de producere și întreținere folosind instalațiile fotovoltaice.

Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, avizul Guvernului la proiectul de lege pentru modificarea Codului funciar, transmite Știri.md.

Documentul prevede modificări care vor permite amplasarea pe terenurile cu destinație agricolă a sistemelor fotovoltaice solare fără a fi necesară schimbarea destinației.

Conform acelorași modificări, se permite schimbarea destinației terenurilor agricole de calitate superioară pentru construcția instalațiilor eoliene.

Potrivit documentului, se prevede ca instalațiile fotovoltaice să fie fixate la sol prin structură metalică, și nu prin utilizarea betonului armat sau al altui tip de materiale de construcție care ar avea impact negativ asupra fertilității solului.

Totodată, se prevăd măsuri pentru a conserva și spori fertilitatea solului.

La fel, sunt incluse condițiile de proiectare, instalare, montare și amplasare a sistemelor solare fotovoltaice și a centralelor electrice eoliene.

Proiectul mai prevede ca panourile fotovoltaice să fie amplasate pe terenuri cu soluri degradate care au bonitatea mai mică de 40 de puncte.

Modificările sunt necesare pentru a proteja terenurile de calitate superioară și pentru a crește siguranța energetică, reducerea importului de energie.