Republica Moldova ar putea deveni independentă din punct de vedere energetic. Problema e că cea mai mare parte a energiei electrice este produsă de către un singur producător – Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, care nu pare un partener de nădejde. Afirmaţia aparţine lui Veaceslav MOLDOVAN, administratorul unei companii de furnizare a energiei electrice.
,,În acest moment partea dreaptă a Republicii Moldova asigură doar 20% din energia de care avem nevoie pe parcursul anului”, a spus Veaceslav MOLDOVAN.
În mare parte energia este produsă de CET-uri, dar este în creştere numărul furnizorilor de energie regenerabilă. În opinia specialistului, sursele regenerabile pot acoperi pe deplin necesitatea republicii.
,,Trebuie să înţelegem că sursele regenerabile sunt specifice şi necesită o strategie corectă de dezvoltare”, a afirmat administratorul.
Un sistem electroenergetic naţional competitiv presupune producere şi consum corect, ceea ce înseamnă mai mult transport electric, încălzirea caselor cu energie şi trecerea la tehnologii care consumă acest tip de resurse.
,,Dacă în sistemul gazelor, cu cât mai mult se consumă, cu atât mai scump este gazul, în sistemul electroenergetic – cu cât mai mult se consumă, în final, pe termen mediu sau lung, energia electrică va fi mai ieftină”, a afirmat Veaceslav MOLDOVAN.
Chiar dacă pare paradoxal, Republica Moldova poate exporta energie electrică şi chiar a avut o asemenea experienţă anul trecut, a menţionat specialistul. Acest lucru a demonstrat că piețele pot fi integrate.
,,Noi am fost prima companie care a făcut primele exporturi în România ale energiei electrice. Noi abia construim această piaţă şi abia învăţăm, trecând prin greşeli, să lucrăm aşa ca furnizorii din România”, a relatat Veaceslav MOLDOVAN.