Cel mai mare distribuitor de energie electrică din ţară, Premier Energy, a depus cerere de ajutare a tarifului la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică. Informaţia a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al instituţiei. Deocamdată nu se cunoaşte cu cât va fi majorat tariful.

Solicitarea a venit după ce energia electrică livrată de Energocom s-a scumpit cu un leu şi nouă bani. ANRE a aprobat noul tarif majorat la solicitarea furnizorului central. Astfel, un kilowat oră a ajuns să coste patru lei şi 33 de bani, faţă de trei lei şi 24 de bani cât a fost până acum. Energocom şi-a motivat solicitarea de ajustare a tarifului prin faptul că a crescut preţul de achiziţie a energiei electrice produse de Termoelectrica şi de CET-Nord.

„Este un preţ care nu depinde de noi, este un preţ majorat de la consecinţele pe care toată lumea le cunoaşte. Asta este realitatea zilei de astăzi, cu părere de rău”, a spus director interimar Energocom, Victor Bînzari.

Expertul în energetică, Sergiu Ungureanu, susţine că scumpirea energiei electrice furnizată de Energocom va duce inevitabil şi la o ajustare a tarifului pentru consumatorii finali. Asta în condiţiile în care Premier Energy cumpără curentul electric de la furnizorul central. Acelaşi lucru urmează să se întâmple şi în cazul consumatorilor FEE Nord.

„În stabilirea tarifului actual la energia electrică, una dintre cele mai mari componente este preţul de achiziţie, care în cazul dat s-a majorat cu 1,09 lei. Pe lângă asta, pot fi anumite scumpiri legate de întreţinerea instalaţiilor, dar şi creşterea altor cheltuieli pe care le au companiile”, expertul în energetică, Sergiu Ungureanu.

Source