Moldova va cumpăra gaze naturale în luna septembrie la un preț de 1883 dolari pentru mia de metri cubi, cu circa 400 de dolari mai mult decât luna trecută. Anunțul a fost făcut de șeful Moldovagaz, Vadim Ceban. Fostul șef de stat, Igor Dodon, acuză guvernarea că nu face nimic pentru a salva țara de colapsul sistemului energetic. „Să învețe din experiența Serbiei, Ungariei. Dacă nu puteți, lăsați-i pe alții să salveze poporul”, scrie Dodon.

Ce face Maia Sandu și guvernul ei pentru a salva țara și populația de la colapsul inevitabil al sistemului energetic, pe lângă criticile zilnice la adresa Rusiei, fotografiile pe fundalul simbolurilor LGBT, presiuni asupra presei incomode și arestările liderilor opoziției?

Autoritățile au inventat cu noi metode a golire a bugetului de stat cu încă câteva sute de milioane, tot felul de achiziții netransparente de gaze și depozitate într-un stat vecin.

Poate că Maia Sandu și miniștrii săi ar trebui să meargă să învețe din experiența Serbiei și Ungaria, care vor primi gaz în această iarnă cu 350-400 de dolari? Dacă nu puteți, nu doriți sau dacă curatorii dumneavoastră nu vă permit să purtați urgent negocieri constructive cu Gazprom, dați-vă deoparte și lăsați-i pe alții să salveze poporul Moldovei de frig și foame!”, a scris Dodon.

SA „Energocom” va procura 10 milioane de m3 de gaze naturale, pe care le va stoca în depozitele din România. O asemenea decizie a fost luată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), prezidate de prim-ministra Natalia Gavrilița.

Fostul premier Ion Chicu a venit cu critici privind decizia Comisiei pentru Situații Excepționale. Acesta a menționat că „gruparea analfabetă și coruptă PAS a decis să ia alți 322 mln. lei din buget pentru a plăti pentru gaze. E luna august, încă, și ei în mod absolut ilegal golesc bugetul țării, care este completat din împrumuturi la dobânzi de 21% anual”.