Continuă turbulențele pe piețele globale, unde petrolul Brent a pierdut ieri aproape 10% din valoare, în timp ce gazul a urcat cu 8%, până la 175 de euro pe MW (peste 1.800 de euro pentru o mie de metri cubi), cel mai ridicat nivel de la începutul lunii martie şi de 5 ori mai mare decât cel de acum un an.

Astfel prețul petrolului a coborât la aproape 102 dolari pentru un baril, factorul decisiv fiind faptul că economiile europene ar putea intra într-o recesiune în trimestrul III al anului 2022, adică mai degrabă decât se estima anterior (trimestrul IV), transmite Mold-street.com.

Norvegia pierde peste 10% din producția de petrol și gaze

Curios este faptul că petrolul se ieftinește în condițiile în care oferta de petrol degradează, atât ca urmare a războiului din Libia, cât și a grevei din Norvegia, care a afectat extracția de petrol și cea de gaze.

În plus se estimează că cea mai mare companie petrolieră din lume, Saudi Aramco, nu va putea crește producția din august.

În cazul gazelor la reducerile de livrări din Rusia s-a adăugat greva din Norvegia a lucrătorilor platformelor off-shore, care va paraliza treptat aproximativ 10% din producția de petrol și gaze a Norvegiei, după ce rundele anterioare de negocieri nu au reușit să facă progrese în ceea ce privește cererile salariale.

Sindicatele ameninţă cu mai multe acţiuni de perturbare în zilele următoare, ceea ce, conform avertismentelor Asociaţiei Norvegiene pentru Petrol şi Gaze, ar putea reduce exporturile zilnice de gaze ale ţării cu 13%.

Această întrerupere survine într-un moment în care Europa a apelat la Norvegia, în mod tradiţional al doilea mare furnizor de gaze, pentru a acoperi golul lăsat după ce Moscova a redus fluxurile după invazia sa în Ucraina la începutul acestui an. 

În ultimii ani, Norvegia a furnizat între 20 şi 25% din cererea de gaze din Europa, inclusiv Marea Britanie, potrivit Norwegian Petroleum.

În plus compania națională de petrol și gaze din Algeria Sonatrach a confirmat că va încerca să revizuiască formulele de preț al gazelor cu toți clienții săi, îndepărtându-se de cotația petrolului, ceea ce semnifică că principalii clienți din Europa (Spania și Italia) vor trebui să achite un preț mai mare.

Prețul energiei electrice a ajuns la 400 de euro pentru un MW

Concomitent au crescut și prețurile la energia electrică. Astfel, prețurile pentru ziua următoare în Italia și Franța au ajuns la 400 de euro per MW.

Performanța hidroelectrică slabă a agravat, de asemenea, situația. Platts a estimat o pierdere de 6 GW în Europa, în timp ce centralele nucleare continuă să fie afectate de grevele și întreruperile franceze recurente, precum și de dezafectarea producției în Germania.

În aceste condiții, guvernul german a reînnoit legislația care ar permite Berlinului să ofere firmelor pachete de salvare modelate după ameliorarea pandemiei pentru compania aeriană Lufthansa.

Totodată, analiștii băncii americane de investiții JP Morgan își mențin avertismentul că, în cazul în care se introduce un plafon de preț pentru țițeiul rusesc, reducerea ulterioară (deliberată) a producției de petrol ar putea duce la o triplare a prețului petrolului la 380 de dolari pe baril, un nivel apocaliptic.