Contractele germane de energie electrică pentru livrarea de anul viitor, considerate ca referință pe piață, au atins luni cel mai mare preț înregistrat vreodată, în creștere cu 13%, până la 325 de euro pe MWh. Astfel de note au depășit recordul anterior stabilit în decembrie. De la începutul anului, un contract similar în Franța s-a dublat la 366 de euro pe MWh.

Prețurile energiei electrice sunt puternic influențate de costul gazului utilizat pentru generarea energiei electrice. În Europa, prețurile gazelor au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni, la peste 1.800 de dolari la mie de metri cubi și s-au depășit de patru ori față de anul trecut, din cauza reducerilor de aprovizionare ale Gazprom.

Situația este agravată și din cauza problemelor legate de deservirea unui număr mare de centrale nucleare din Franța. Țările învecinate ard gaz suplimentar pentru a genera electricitate pentru Franța, în timp ce Europa se luptă să mențină aprovizionarea pe timpul iernii.

William Peck, analist al pieței de energie electrică, a declarat că prețurile ridicate ale energiei electrice indică faptul că comercianții prevăd din ce în ce mai mult livrări limitate de gaz pentru cel puțin un an.

„Gazul a avut investiții insuficiente în noua infrastructură de producție în timpul pandemiei, dar cererea a revenit mai repede decât se așteptau oamenii. Prețurile au început să crească în urmă cu un an”, a spus el. „Războiul ruso-ucrainean a stârnit totul”, este de părere analistul.

Prețurile ridicate la energie electrică reduc deja cererea. Cererea de energie electrică a Germaniei a scăzut cu 5% în ultimele patru luni comparativ cu anul precedent, a spus Peck, din cauza costurilor mai mari ale energiei, care vor reflecta în principal producția industrială redusă.

Source