Un grup de producători de energie regenerabilă susțin că ar putea livra curent electric pentru peste 300 de mii de consumatori finali la un tarif mai mic decât cel de pe piață, dacă Societatea pe Acțiuni Energocom ar accepta să o procure. Reprezentanții Energocom spun că nu pot cumpăra energia electrică de la producătorii locali, deoarece achiziționează curent electric angro doar de la marii producători.
Un grup de producători de energie electrică regenerabilă din Republica Moldova propun ca energia electrică să fie dată centralizat companiei cu capital de stat „Energocom”. Potrivit producătorul de energie electrică eoliană Vasile Apostol, energia electrică ar urma să fie vândută la un preț preferențial pentru familiile social vulnerabile.
„Energia produsă de noi este 20 de milioane de KWh lunar să o dăm Întreprinderii de Stat SA „Energocom” la un preț de un leu și 50 de bani, adăugăm un leu și cinci bani pentru transport și vindeți această energie la tariful de doi lei și 55 de bani familiilor nevoiașe. De această facilitate ar putea beneficia peste 300 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova. Noi suntem gata să ajutăm la implementarea acestui mecanism cât mai urgent”, a menționat Vasile Apostol.
Producătorii care deține licență de furnizor de energie electrică sau adresat la Energocom pentru ca Societatea pe Acțiuni să le procure energia electrică. De cealaltă parte, șeful Secției furnizori naționali din cadrul Energocom, Eugeniu Boțu a declarat pentru Radio Moldova că Energocom achiziționează curent electric angro doar de la marii producători, însă micii producători ar trebui să vândă energia electrică către furnizori.
„Noi nu putem procura de la acest producător energia și să o vindem consumatorilor finali, unica soluție, noi putem vinde doar la furnizori, Premier Energy sau FEE Nord”, a declarat Eugeniu Boțu.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a declarat că în această săptămâna va încerca să găsească o soluție la această problemă, sugerând că în funcție de situația energetică din țară, va decide dacă va permite producătorilor să vândă energie electrică fie în Ucraina sau în România.
„Ei vor să vândă Energocom, ca Energocom să vândă mai departe la Premier Energy sau FEE Nord, nu pentru export. Vom analiza, dacă totul va merge bine și nu vom avea deficit de energie electrică pe intern, atunci s-ar putea să anulăm decizia Comisiei Situației Excepționale ca acești producători să poată exporta energie electrică, în România, Ucraina sau în altă parte”, a spus Andrei Spînu.
Precizăm că în următoarele zile, energia electrică s-ar putea ieftini cu 25 la sută. Luni, Comisia pentru Situații Excepționale a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful la curent. Cererea vine după reluarea livrărilor de la Centrala de la Cuciurgan, la un preț de 73 de dolari per megawatt oră.