Până în 2025 R. Moldova intenționează să producă din surse regenerabile proprii cel puțin 30% din energia consumată în țară.

Declarația a fost făcută de speakerul Igor Grosu în deschiderea celei de-a 10-a sesiuni a Adunării Parlamentare Euronest de la Chișinău, transmite Știri.md, cu referire la Infomarket.

El a menționat că anul trecut a fost foarte dificil pentru Moldova, inclusiv criza energetică gravă cu care s-a confruntat țara din cauza limitării livrărilor de gaze de către Gazprom.

“Dar acest șantaj energetic ne-a făcut mai puternici. Pentru prima dată de la independență, după mai bine de 30 de ani, nu mai suntem dependenți de gazul rusesc. Avem propriile noastre rezerve de gaze naturale în rezervă. Și vom continua în același ritm să nu mai depindem de un singur furnizor și să ne diversificăm sursele de aprovizionare. Acum trebuie să lansăm și să sprijinim cât mai multe proiecte de energie verde, de energie regenerabilă, să avem mai multe panouri solare și mai multe turbine eoliene. Până în 2025 planificăm ca cel puțin 30% din energia consumată în Moldova să provină din surse regenerabile proprii. Și aici suntem siguri că vom reuși, mai ales datorită partenerilor noștri străini, care deja și-au demonstrat deschiderea de a împărtăși experiența lor”, a declarat președintele Parlamentului.