Un producător independent de energie regenerabilă anunță dezvoltarea în România a două parcuri eoline onshore cu o capacitate combinată de 600MW.

Rezolv Energy, producător independent de energie regenerabilă prezent pe piețele din Europa Centrală și de Sud-Est, dezvoltă cele două parcuri în parteneriat cu Low Carbon, o companie privată de investiții.

Parcurile sunt localizate în Constanța, în comunele Adamclisi și Deleni, iar racordarea lor la rețea este comună, potrivit unui comunicat transmis, luni, StartupCafe.ro.

„Proiectul eolian va beneficia de resursele naturale de vânt din regiune, terenul drept și infrastructura energetică interconectată din zonă” – transmit dezvoltatorii.

Parcul va genera suficientă energie verde pentru a alimenta 332.000 locuințe și va preveni acumularea a peste 220.000 de tone de CO2 în fiecare an, se mai arată în comunicat.

Proiectele de la Adamclisi și Deleni sunt administrate de Low Carbon încă din 2020, când investitorul a început negocierile tranzacției cu dezvoltatorii locali și Nero Renewables NV.

Rezolv a achiziționat pachetul majoritar de 51% și se așteaptă să finalizeze tranzacția până în trimestrul 2 din 2023.

Noul proiect Rezolv Energy vine după ce în ultimele luni compania a anunțat alte două tranzacții: parcul eolian Vis Viva de 450MW situat la sud de Buzău și parcul fotovoltaic de 1.044MW din Arad.

Rezolv s-a lansat la începutul acestui an, cu o investiție de 500 de milioane de euro din partea Actis, un investitor în infrastructură durabilă.

Compania susține că dezvoltă proiecte de energie verde, fără subvenții, la un preț stabil, pe termen lung, pentru utilizatorii industriali și comerciali și pentru alți beneficiari care operează în regiune.

„Companiile și guvernele din întreaga lume favorizează din ce în ce mai mult adoptarea de energie regenerabilă curată, rentabilă și rapidă de construit. Cu peste 2 GW de surse regenerabile acum în dezvoltare în România, suntem mândri să jucăm un rol crucial în diversificarea și creșterea securității aprovizionării, reducând în același timp dependența țării de sursele de energie neregenerabile”, a declarat Jim Campion, Chief Executive în cadrul Rezolv Energy.

De cealaltă parte, Roy Bedlow, Chief Executive la Low Carbon, spune că „proiectele de la Adamclisi și Deleni vor aduce o contribuție semnificativă la obiectivele noastre de a dezvolta 20GW de energie regenerabilă și de a atinge zero emisii de carbon până la sfârșitul deceniului. Suntem încântați să livrăm proiectul în parteneriat cu Rezolv Energy, ca parte a angajamentului nostru comun de a genera investiții durabile la scară largă în beneficiul generațiilor viitoare”.