Tariful la energia electrică ar putea crește începând cu luna mai, dar aplicat din luna iunie. Declarațiile au fost făcute de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă, privind securitatea energetică a țării.
Ministrul a declarat că reieșind din calculele preliminare „s-ar putea să avem o majorare a tarifelor la energia electrică pentru consumatorii finali”.
„Cel mai probabil tariful ar putea fi aplicat pentru luna mai, dar plătit din luna iunie”, a declarat Spînu.
În luna martie, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a examinat și aprobat, în ședință publică, prețurile reglementate și tarifele pentru energia electrică. Astfel, din 1 aprilie consumatorii casnici racordați la rețelele Premier Energy, plătesc 2,17 lei/kWh, tariful anterior fiiind 1,51 de lei pentru un kWh.
Au fost aprobate următoarele prețuri reglementate de furnizare a energiei electrice de către Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L., diferențiate în funcție de punctele de delimitare sau locurile de consum ale consumatorilor finali:
– 1,57 lei/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în rețelele de transport;
– 1,71 lei/kWh – la punctele de ieșire din rețelele de transport;
– 1,73 lei/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune înaltă (35–110 kV);
– 1,86 lei/kWh – de tensiune medie (6–10 kV), ceea ce este cu 61 bani/kWh sau 48,6 % mai mult decât prețurile anterioare;
În cadrul ultimei ședințe CSE, membri comisiei au decis că SA „Energocom” va procura energie electrică necesară consumatorilor finali și operatorilor de sistem în perioada 1 mai-30 iunie curent, în urma organizării unei licitații care urmează să aibă loc până la data de 22 aprilie.
Câștigătorul licitației se va determina în baza celui mai mic preț propus pentru energia electrică, iar în cazul existenței unui singur ofertant, prețul va fi stabilit prin negociere directă.
„În cazul majorării prețurilor la energia electrică procurată pe piața angro de către furnizori, care va genera un impact mai mare de 5% asupra veniturilor determinate la aprobarea prețurilor/tarifelor în vigoare, în termen de 2 zile lucrătoare, furnizorii serviciului vor prezenta către ANRE cererile privind ajustarea prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice către consumatorii finali și a tarifelor de distribuție a energiei electrice”, potrivit unei note informative.