Până acum, Uniunea Europeană a alocat peste 800 de milioane de euro Republicii Moldova pentru dezvoltarea proiectelor de eficienţă energetică, a spus Ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Janis Mazeiks, relatează Radio Moldova.

În contextul săptămânii Europene a Energiei Durabile, oficialul a declarat că promovarea surselor sigure şi regenerabile de energie rămâne o prioritate în contextul sprijinului acordat pentru Republica Moldova.

„Săptămâna europeana a energiei durabile este dedicată tranziţiei energetice. Uniunea Europeană a alocat peste 800 de milioane de euro în sectorul energetic. Printre iniţiativele lansate se regăseşte crearea unui fond de vulnerabilitate energetică, răspunsul nostru este instalarea de panouri solare şi contoare pentru încălzire. Criza energetică în prezent afectează şi schimbările climatice. În acest scop, Uniunea Europeană este orientată spre accelerarea utilizării energiei regenerabile. Planul energetic al Uniunii Europene pentru energie regenerabilă îşi propune să reducă dependenţa de combustibilii fosili din Rusia şi să avanseze rapid tranziţia la energia verde. Republica Moldova face parte din acest plan”, a spus Ambasadorului UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks

Menţionăm că în perioada 23-30 septembrie este marcată Săptămâna Europeană a Energiei Sustenabile. Priorităţile iniţiativelor strategice din acest an se axează pe măsuri de ecologizare şi digitalizare pentru o tranziţie energetică echitabilă.