Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit nou tarif la gazul natural, pentru consumatorii finali. Prin urmare, cetățenii vor trebui să achite 22 de lei și 99 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale. 

Cetățenii vor trebui să achite cu peste patru lei mai mult decât în prezent. Noul preț va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Potrivit ANRE, prețurile au fost stabilite aplicându-se prețul mediu ponderat anual de achiziție al gazelor naturale în mărime de 899,08 dolari SUA /1000 m3, conform solicitării S.A. „Moldovagaz”

La determinarea prețului la gazele naturale furnizate de titularul de licență s-a ținut cont de următorii parametri:

– majorarea prețului mediu anual de procurare al gazelor naturale de la 696,0 $/1000 m3 la 899,08 $/1000 m3 (cu +29,2 %);

– evoluția cursului de schimb mediu anual al monedei naționale față de dolarul SUA prognozat pentru anul 2022, estimat la nivel de 18,58 lei/USD față de cursul de schimb mediu anual de 18,33 lei/USD inclus în prețul în vigoare (cu + 1,3 %).

Prin urmare, ANRE a aprobat următoarele prețuri reglementate la gazele naturale (fără TVA):

– de intrare în rețelele de transport al gazelor naturale – 18 819 lei/1000 m3;
– de ieșire din rețelele de transport al gazelor naturale – 19 066 lei/1000 m3;
– de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de înaltă presiune – 19 317 lei/1000 m3;
– de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de medie presiune – 19 654 lei/1000 m3;

TV8.md reamintește că pe 14 iulie Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE) a publicat hotărârea privind prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale. Prin urmare ANRE a calculat un tarif de 22 de lei și 26 de bani cu tot cu TVA pentru un metru cub de gaze naturale, cu tot cu TVA, chiar dacă Moldovagaz a cerut un tarif de 29 de lei și 48 de bani.

Prin urmare noul tarif nu va fi aplicat retroactiv din 1 iulie, așa cum a cerut Moldovagaz, însă ar putea fi aplicat din 1 august.

Pe 2 iulie, compania Moldovagaz a cerut majorarea tarifului la gaz cu 45%. O solicitare în acest sens a fost transmisă către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetica. Solicitarea a venit la scurt timp, după ce  pe 13 iulie, Moldovagaz a venit cu o nouă solicitare către ANRE prin care a cerut să fie majorat prețul la gaz cu 63%

Mai exact, compania Moldovagaz a cerut ca un metru cub de gaze naturale, pentru consumatorii casnici, să coste 29 de lei și 48 de bani.

Președintele Moldovagaz Vadim Ceban a venit ulterior cu un mesaj public în care explică de ce s-a trimis o nouă solicitare către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), de a majora prețul la gazele naturale. Ceban a precizat că se cere tariful dat, deoarece a crescut și prețul de achiziție a gazelor pe piața internațională.