Energocom a semnat un contract de furnizare a energiei electrice pentru luna ianuarie cu Centrala de la Cuciurgan (MGRES), o companie din regiunea transnistreană. Informația a fost confirmată de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care a precizat că va reveni ulterior cu detalii.

Iar așa-zisul minister al dezvoltării economice din regiunea transnistreană, a subliniat că stânga Nistrului „va primi gaze naturale furnizate de Gazprom în valoare de 5,7 milioane m³ pe zi, ca în decembrie. La rândul său, MGRES își asumă obligații de furnizare a energiei electrice pentru a satisface nevoile Moldovei, tot la nivelul indicatorilor medii zilnici ai lunii precedente. Costul energiei electrice este economisit”.

Potrivit așa-ziselor autorități de la Tiraspol, „locuitorii din Transnistria, instituțiile sociale și întreprinderile din industria alimentară vor fi asigurate cu gaz, căldură și apă caldă în luna ianuarie”.

TV8.md reamintește că pe 3 decembrie, Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice pentru luna decembrie cu MGRES, iar în schimb, Chișinăul a livrat volumele de gaz rusești către regiunea transnistreană. În timp ce unii au criticat decizia, considerând că un asemenea contract este „o trădare de patrie”, „o greșeală”, care ar „sugruma economia noastră”, alții au apreciat-o, subliniind că acest acord contribuie la asigurarea securității energetice a Republicii Moldova și totodată, ne permite ca plata pentru facturile la lumină să fie mai mică.